Insecten toegestaan als ingrediënt van voedingsmiddelen

Recent heeft de EU groen licht gegeven voor het gebruik van krekelmeel en van kleine meelwormen in voedingsmiddelen. Vorig jaar werden al de treksprinkhaan, de gele meelworm en de huiskrekel goedgekeurd voor gebruik als ingrediënt. Daarbij geldt: als een product insecten bevat, dan moet dat in de ingrediëntendeclaratie op het etiket staan.

Veiligheid en allergie
De veiligheid van insecten is uitgebreid getest door de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA). Voor menselijke consumptie moeten insecten altijd volledig verhit zijn geweest om te voorkomen dat ziekteverwekkers kunnen worden overgedragen.

Producenten moeten ook altijd aangeven om welk type insect het precies gaat. Dat is van belang omdat sommige mensen mogelijk allergisch zijn voor insecten, al moet dat nog verder worden onderzocht. Het zou vooral gaan om mensen die allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren of huisstofmijt.

Lees hier het volledige artikel.