In Europa zal je insecten vooralsnog weinig terugvinden op een menukaart, maar in sommige werelddelen worden ze zelfs als delicatesse beschouwd. Bij ons blijken mensen vooral bezorgd te zijn over mogelijke allergische reacties. Is dat terecht?
Allergoloog Christine Breynaert (UZ Leuven) geeft uitleg.
Insecten zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Ze hebben dus een hoge voedingswaarde en zijn daarenboven een duurzame eiwitbron voor de almaar groeiende wereldbevolking.
Volgens prof. dr. Christine Breynaert, allergoloog aan het UZ Leuven, kunnen insecten een deel van de oplossing zijn om eiwitten te produceren met een minimale impact op het klimaat: “Insecten zijn veel efficiënter dan runderen, varkens en kippen in het omzetten van voedingsstoffen naar eiwitten. Insecten produceren snel eiwitten, hebben nauwelijks water nodig en produceren minder CO2. Je kunt ze zelfs kweken in stadsboerderijen, zodat je ook het transport en de bijbehorende uitstoot reduceert.”
Lees hier het volledige artikel.