Robots in de zorg zijn nog zelden een succes
De zorg komt handen tekort en kan wel wat hulp gebruiken van robots. Alleen mislukt de invoering ervan bij verpleegkundigen vaak. Hoe moet het dan wel?
De zorg staat voor een behoorlijke uitdaging: het werk is vaak zwaar en er is een groeiend tekort aan verpleegkundigen. Dat maakt het werk nog zwaarder, met minder aandacht voor patiënten; een vicieuze cirkel dreigt. Mogelijk kunnen technische hulpmiddelen soelaas bieden. Maar wanneer een afdeling van een ziekenhuis vraagt aan ingenieurs om een apparaat te ontwikkelen, dan blijft dat na oplevering toch nog te vaak in een hoekje staan onder een laag stof. Te ingewikkeld, sluit niet aan bij de dagelijkse praktijk, maakt het werk niet aantrekkelijker, is het oordeel.
Toen David Abbink, hoogleraar Haptische Mens-Robotinteractie aan de TU Delft, zelf had meegewerkt aan een paar van dit soort mislukte innovaties rondom robotische hulp, besloot hij de standaardmanier van roboticaontwikkeling tegen het licht te houden. De samenwerking tussen bouwers van de apparaten, de gebruikers ervan en mensen die de impact op werk onderzoeken, gaat die wel goed?
Lees hier het volledige artikel.