Innovatieve kunstarm wordt met gedachten gestuurd

In het UZ Gent heeft een jongeman die 2 jaar geleden zijn arm verloor een innovatieve prothese gekregen. De kunstarm werd via een implantaat in het bot van de bovenarm bevestigd. De resterende zenuwen werden aan andere spieren gekoppeld, waardoor de man na een lang en intensief revalidatieproces zijn nieuwe arm en hand nu met zijn gedachten kan aansturen. Deze behandeling combineert twee innovatieve technieken uit de orthopedische chirurgie en de revalidatiegeneeskunde, en is daarmee uniek. De voordelen voor de patiënt zijn groot. De verbinding is stabiel, biedt meer bewegingsvrijheid en een hoger comfort.

Verankering in het bot
De kunstarm werd rechtstreeks aan het bestaande bot van de bovenarm bevestigd in plaats van over de amputatiestomp geschoven zoals bij een klassieke kokerprothese. Die techniek, die osseoïntegratie wordt genoemd, vergt twee chirurgische ingrepen. Tijdens een eerste operatie werd een titaniumschroef in het bot verankerd. Zes maanden later werd in die schroef een fixatiepen aangebracht om de prothese vast te klikken.

Herbezenuwing van spieren
Bij de jongeman werden de zenuwrestanten van zijn geamputeerde arm ook omgeleid en gekoppeld aan andere spieren in de stomp en de schoudergordel. Elektroden op de huid pikken die spiersignalen op, waardoor de man de bewuste spieren nu met zijn gedachten kan aansturen. Hij is in staat zijn prothese vrij intuïtief te bedienen door eenvoudigweg te denken aan de beweging die hij wil uitvoeren. Hij kan de hand niet alleen openen en sluiten, maar bijvoorbeeld ook simultaan de elleboog buigen en de pols draaien. Door de herbezenuwing vermindert ook het risico op zenuw- en fantoompijn.