Inname suiker en zout uit bewerkte producten amper gedaald

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsindustrie.

Dat concludeert het RIVM naar aanleiding van een nieuw onderzoek. Als er ambitieuzere afspraken waren gemaakt, had er meer kunnen worden bereikt, aldus het RIVM.

Afspraken
In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2014 afspraken met de industrie om de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet in producten te verminderen. Deze afspraken liepen tot 2020.

Zout en suiker
Uit het eindrapport van het RIVM blijkt dat er alleen verbeteringen zijn te zien in de hoeveelheden zout en suiker. Gemiddeld krijgt een volwassene nu dagelijks 0,5 gram zout en 7,5 gram suiker minder binnen dan voordat de afspraken waren gemaakt. De veranderingen in zout zijn vooral te zien bij brood, vlees, kaas en soep. De hoeveelheid suiker is vooral verminderd in frisdranken en in mindere mate in melkproducten.

Lees hier het volledige artikel.