Inkoop wijkverpleging biedt ruimte

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) raamt de kosten voor wijkverpleegkundige zorg in 2017 op 3,3 miljard euro. Dat blijkt uit een analyse van de inkoopgegevens van zorgverzekeraars in  de Monitor Contractering wijkverpleging van de Zorgautoriteit. Dit bedrag is ongeveer 300 miljoen lager dan het beschikbare landelijke budget.

Dit betekent niet dat er te weinig zorg is ingekocht, maar geeft wel aan dat er nog ruimte is om eventuele tekorten voor de wijkverpleging in 2017 op te vangen.

Naar schatting is 86% van de aanbieders van wijkverpleging gecontracteerd. De contracteergraad is vergelijkbaar met andere sectoren in de eerstelijnszorg. Bijna alle wijkverpleegkundige zorg (93%) wordt ingekocht in de vorm van integrale tarieven. Deze integrale  tarieven bieden ruimte voor maatwerk. Dat kan een uurtarief zijn, maar sommige verzekeraars spreken ook een dag- of maandtarief af met zorgaanbieders.

Risico
Zorgverzekeraars geven de inkoop van specifieke wijkverpleging als wijkgerichte zorg en beschikbaarheidsvoorzieningen voor onplanbare zorg op verschillende manieren vorm. Dit wordt meegenomen in het integrale tarief, maar er kunnen ook aparte afspraken over worden gemaakt. De NZa ziet hierin een mogelijk risico. Verschillende manieren van zorginkoop kunnen leiden tot versnippering en dit komt de samenwerking en doelmatigheid niet ten goede.

Lees hier het volledige artikel.