Het kabinet wil de Wtcg inkomensafhankelijk maken. Hierdoor raken 780.000 mensen hun jaarlijkse compensatie voor extra zorgkosten kwijt. De ingreep treft ondermeer mensen met lage middeninkomens en middeninkomens, precies de groepen die ook in voorgaande jaren koopkrachtverlies hebben geleden. Onacceptabel, vindt de CG-Raad.
Als het voorstel doorgaat, verliezen ca. 580.000 mensen onder 65 jaar en 200.000 65-plussers hun recht op een tegemoetkoming. De inkomenseffecten zijn stevig. Van de mensen die hun compensatie verliezen gaat 76 procent er jaarlijks maximaal 300 euro op achteruit, 18,5 procent verliest tussen de 300 en 500 euro per jaar en ruim 5 procent gaat er zelfs meer dan 500 euro op achteruit.
Visie ontbreekt
De minister heeft in de Kamer aangekondigd te komen met een brede visie op de toekomst van de Wtcg in samenhang met andere compensatieregelingen zoals de CER en de zorgtoeslag. In het huidige voorstel ontbreekt deze integrale visie. Zolang een brede visie op samenhang tussen alle compensatieregelingen er niet is, is een eenzijdige bezuinigingsmaatregel op de Wtcg niet op zijn plaats.
Steeds ingewikkelder
Al sinds de invoering van de regeling sleutelt het Kabinet aan de Wtcg. De regeling wordt alleen maar ingewikkelder en arbeidsintensiever. Voor rechthebbenden wordt het er niet duidelijker op. CG-Raad vraagt zich inmiddels serieus af of er geen beter systeem denkbaar is. De CG-Raad vindt dat de compensatie in ieder geval terecht moet komen bij mensen die daadwerkelijk hoge meerkosten hebben als gevolg van hun beperking. Dit betekent dat mensen met zware beperkingen en hoge meerkosten hun recht in ieder geval moeten behouden.
Belangrijke punten Wtcg, verzonden aan Tweede Kamerleden (word)
Nibud koopkrachtberekeningen voor huishoudens met extra zorgkosten, september 2011 (pdf)
Brief van CG-Raad e.a. aan verantwoordelijke ministers over ingrepen Wtcg, 1 september 2011 (pdf)
Bron: CG-raad