Immunotherapie activeert immuunsysteem tegen uitzaaiingen.
Een simpele injectie met synthetisch DNA kan mogelijk voorkomen dat huidkanker terugkeert.
Dat hebben onderzoekers van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam eerder aangetoond. In het najaar start een vervolgonderzoek.
In zijn oratie legt medisch oncoloog Fons van den Eertwegh uit hoe het werkt: ‘Bij patiënten met een vroeg stadium van de meest dodelijke vorm van huidkanker, melanoom, kan na het aanvankelijk verwijderen van de tumor, de kanker toch nog terugkeren en uitzaaien. In het onderzoek hebben we gezien dat het lichaam onmiddellijk reageert op de injectie die het immuunsysteem stimuleert. Dat helpt waarschijnlijk om resterende tumorcellen op te ruimen en zo de terugkeer van de kanker te voorkomen.’
Van den Eertwegh hield op 24 mei bij Amsterdam UMC zijn oratie bij de aanvaarding van zijn leerstoel klinische immuno-oncologie.
Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Jaren na het verwijderen ervan kan deze nog terugkeren, vaak met dodelijke afloop. In de vervolgstudie, de INTRIM-studie, hoopt hij met de onderzoekers Tanja de Gruijl en Bas Koster bij een grotere groep melanoompatiënten aan te tonen dat de uitzaaiingen in de schildwachtklier verminderen door een eenmalige injectie met het synthetisch DNA, CpG genaamd. Daarnaast hopen ze te zien dat de ziekte bij minder patiënten zal terugkomen door deze kortdurende en weinig belastende immunotherapie. Alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen meedoen met de studie.
Lees hier het volledige artikel.