Het kabinet gaat flink ingrijpen in de huursector. De verwachting is dat woningbouwcorporaties hierdoor minder zullen investeren in renovatie en nieuwbouw. Bovendien gaan de huren omhoog. De CG-Raad is bezorgd over de consequenties van dit beleid voor chronisch zieken en gehandicapten.
Corporaties moeten vanaf volgend jaar een heffing van twee miljard euro aan het Rijk gaan betalen. Ze kunnen hierdoor minder investeren in nieuwbouw en renovatie. Hierdoor zullen er hoogstwaarschijnlijk ook minder aangepaste woningen bijkomen dan gepland. Terwijl de vraag naar dit soort woningen juist toeneemt, door vergrijzing, het scheiden van wonen en zorg en het beleid van het kabinet om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.
De CG-Raad vindt dat de plannen niet mogen leiden tot een gebrek aan aangepaste woningen en roept het kabinet op om hier aanvullend beleid voor te ontwikkelen.
Huurstijgingen
Verder zullen ook de huren gaan stijgen. De corporaties zullen de heffing van het Rijk gaan doorberekenen. Daarnaast zullen de huren ook gaan stijgen, omdat het puntenstelsel wordt afgeschaft en omdat de huren sterker gaan afhangen van de WOZ-waarde van een woning.
Voor veel chronisch zieken en gehandicapten is deze huurstijging bepaald niet het enige inkomensverlies. Ze hebben ook nog met talrijke andere bezuinigingsmaatregelen te maken. Zoals de afschaffing van de Wtcg en het grotendeels schrappen van de huishoudelijke hulp. Kortom, de stapeling van bezuinigingsmaatregelen gaat nog steeds door en kan veel mensen met een beperking in financiële problemen brengen.
Scheefwonen
Het kabinet gaat de maximale huurprijs loslaten voor mensen met een inkomen boven 43 duizend euro. Hiermee wil het kabinet het zogenaamde scheefwonen tegengaan. Voor mensen met een beperking in een aangepaste woning kan dit beleid slecht uitpakken. Zij hebben lang niet altijd de mogelijkheid om naar een andere woning te verhuizen. Soms is de zorg aan de woning verbonden of zijn er helemaal geen goede alternatieven beschikbaar. De CG-Raad vindt dat er in het beleid met deze groep nadrukkelijk rekening gehouden moet worden.
Actie huuralarm
De woonbond is inmiddels een actie Huuralarm begonnen, om ervoor te zorgen dat de kabinetsplannen worden bijgesteld. Zie hier voor meer informatie
Bron: CG-Raad