Medicatiebouwstenen beschrijven een herordening van de gegevens die van belang zijn bij het voorschrijven teneinde de therapeutische en logistieke aspecten van elkaar te scheiden. Momenteel lopen die door elkaar en dat leidt soms tot verwarring, beperkt overzicht en een teveel aan (afleverings)berichten. De bouwstenen waren een belangrijk agendapunt tijdens de eerste vergadering van het nieuwe Informatieberaad.
Het Informatieberaad
Het Informatieberaad is ingericht door het ministerie van VWS. Naast een stevige vertegenwoordiging vanuit VWS zelf hebben bestuurders van zorgkoepels, ZN en NPCF zitting in het Beraad; het NHG wordt vertegenwoordigd door bestuursvoorzitter Rob Dijkstra.
Het Informatieberaad wil sturing en regie bieden op het gebied van de informatievoorziening in de zorg. Dit gaat deels om de uitwisseling van informatie tussen zorgverleners onderling en met de patiënt; deels ook gaat het om het verzamelen van informatie ten behoeve van sturing en transparantie.
Op 13 oktober kwam het Informatieberaad voor de eerste maal bijeen om te spreken over de visie, doelen en werkwijze. Ook stond één inhoudelijk onderwerp geagendeerd op verzoek van NHG en KNMP: de medicatiebouwstenen.
Medicatiebouwstenen
Een medicatievoorschrift is te zien als een ‘brokje gegevens’ oftewel een ‘bouwsteen’, waarin de volgende elementen voorkomen:
- het middel
- de toedieningsvorm
- de sterkte
- de dosering
- de te verstrekken hoeveelheid
Lees hier het volledige artikel.