De CG-Raad heeft een training ontwikkeld voor artsen. Doel van de training: artsen leren hoe ze met patiënten kunnen praten over medicijnkeuze. Inbreng van ervaringsdeskundigheid speelde een belangrijke rol.
Informatie over geneesmiddelen
Waar gaat het om
Om in de spreekkamer mee mee te kunnen praten over welk medicijn het beste is, is het belangrijk dat de patiënt goede informatie krijgt, of kan vinden. Welke medicijnen zijn er? Wat zijn de bijwerkingen? Zijn er alternatieven?
Een medicijngebruiker moet een medicijn kunnen kiezen op dat wat hijzelf belangrijk vindt: de toediening (tablet, druppels, injectie), moment van innemen, bijwerkingen. Allemaal aspecten die bepalen of een medicijn aansluit bij het dagelijks leven. Op de bijsluiter en op internet is veel informatie te vinden over medicijnen, maar deze informatie schiet vaak nog te kort. De informatie is niet goed vindbaar, niet onafhankelijk en informatie over ervaringen van patiënten ontbreekt.
Wat vindt de CG-Raad
De CG-Raad vindt dat patiënten goede informatie moeten krijgen en kunnen vinden over medicijnen; alleen dan kunnen ze een bewuste keuze maken. De informatie moet begrijpelijk, compleet, goed vindbaar en onafhankelijk zijn.
Wat doet de CG-Raad
De CG-Raad neemt samen met de NPCF, VWS, farmaceuten (waaronder Nefarma) en de Consumentenbond deel aan het project Information to patients.
De CG-Raad heeft onderzoek laten doen naar voorlichting over medicijnen. Een van de conclusies uit dit onderzoek was dat er een onafhankelijke organisatie moet komen die informatie geeft over medicijnen.
De CG-Raad zit in het bestuur van het Lareb. Lareb verzamelt en analyseert meldingen van bijwerkingen.
Bron: CG-raad