Met het korten van de dagen kunnen sommige mensen last krijgen van een herfstdip. Soms leidt die somberheid tot een heuse herfst- of wel seizoensdepressie. Depressies zijn er in verschillende soorten en mate van ernst en ze hebben verschillende oorzaken. Een lezer van Trouw wil weten: in hoeverre is een depressie eigenlijk erfelijk?
Volgens Wouter Peyrot komen depressies vaak voor en krijgt een op de vijf mensen een depressie in hun leven. Peyrot is psychiater en onderzoeker naar genetische effecten op depressie en andere psychische aandoeningen bij Amsterdam UMC en de VU Universiteit.
Er is sprake van een depressie als iemand zich langer dan twee weken dagelijks somber voelt of niet of nauwelijks nog ergens van kan genieten. Naast tenminste een van deze twee kernsymptomen kan diegene bijvoorbeeld ook slecht slapen, een verminderde eetlust of slechte concentratie hebben, zich vermoeid, waardeloos of schuldig voelen of vaak aan de dood denken.
“Ga je met je klachten naar een huisarts dan kan deze een depressie diagnosticeren als er sprake is van vijf of meer symptomen passend bij depressie, waaronder tenminste een van de twee kernsymptomen”, zegt Peyrot.
Lees hier het volledige artikel.