In het GO-Lab wordt de wisselwerking tussen lichaam en geest ontrafeld

Mensen die veel negatieve emoties ervaren en deze – uit angst voor afwijzing – wegstoppen, hebben een aantoonbaar verhoogde kans op hart en vaatziekten. Dat is evident uit wetenschappelijke literatuur. Maar waarom is dat zo?

“Die vraag is niet te beantwoorden met vragenlijsten, maar lichamelijke reacties vertellen meer dan woorden”, zegt onderzoeker Stefanie Duijndam. Zij leidt het GO-Lab van Tilburg University. Hier wordt met behulp van hartslag- en bloeddrukmeters, infraroodmetingen van de hersenen, huidgeleiders en ‘face readers’ methodisch en objectief ontrafeld hoe mentale en lichamelijke gesteldheid op elkaar inwerken.

“Het GO-Lab werd in 2015 opgericht, omdat er behoefte was aan objectieve meetmethodes om psychologische en psychosomatische klachten te kunnen verklaren”, vertelt Stefanie. Zij is vanaf het prille begin betrokken bij het lab en geldt inmiddels als expert in het Tilburgse laboratorium onderzoek. Ze maakte zich apparatuur en software zelf eigen en schreef de meeste protocollen.

“In psychologisch onderzoek wordt veel gebruik gemaakt van vragenlijsten die door deelnemers zelf worden ingevuld. Die geven een goed beeld van persoonlijkheidskenmerken en van hoe mensen klachten ervaren. Maar ze geven geen antwoord op waarom dat zo is. Of op hoe persoonlijkheidskenmerken inwerken op fysieke gesteldheid. Dat is complexe materie die we in het lab proberen te ontrafelen met behulp van innovatieve technieken.”

Lees hier het volledige artikel.