Nieuwe minimaal invasieve operatie biedt de nodige voordelen voor patiënten. Met behulp van een nieuwe methode kunnen patiënten van het Maastricht UMC+ in één operatie worden behandeld aan zowel vaatlijden (aderverkalking) als aan een hartritmestoornis.
Dit gebeurt door slechts een paar kleine sneetjes in de borstkas te maken. Naast dat een tweede operatie achterwege kan blijven, biedt deze vorm van opereren nog een aantal voordelen voor de patiënt, zoals een kortere hersteltijd en minder pijn.
Bij patiënten die geopereerd moeten worden wegens verkalking in de kransslagader aan de voorkant van het hart, wordt ook regelmatig boezemfibrilleren (de meest voorkomende hartritmestoornis) geconstateerd. Het kan ook andersom: komt een patiënt voor boezemfibrilleren, blijkt er tevens een kransslagaderverkalking aanwezig te zijn. Normaal gesproken wordt er dan voor gekozen om tijdens een klassieke openhartoperatie de hartritmestoornis te behandelen of wordt de hartritmestoornis niet behandeld terwijl de patiënt er wel hinder van ondervindt. Afhankelijk van de ernst moet de hartritmestoornis dan op een later moment alsnog worden verholpen. De nieuwe operatiemethode maakt die extra behandeling onnodig en kent minder bijwerkingen.
Lees hier het volledige artikel.