In de geestelijke gezondheidszorg loopt de werkdruk steeds verder op. Een op de vier jonge medewerkers krijgt nu zelf psychische hulp. In geen andere zorgsector lopen medewerkers zozeer op hun tandvlees als in de geestelijke gezondheidszorg.
Een op de vijf psychologen, psychiaters en therapeuten voelde zich in 2022 emotioneel uitgeput, terwijl dat onder medewerkers van ziekenhuizen een op de tien bedraagt. De stijging in de ggz is opvallend; in 2021 voelde nog een op de zeven behandelaren zich uitgeput.
Een en ander blijkt uit de jaarlijkse monitor van Stichting IZZ onder ruim 3500 medewerkers. Stichting IZZ is een collectief van werkgevers en werknemers, dat onder meer verzekeringen voor zorgmedewerkers regelt via VGZ en CZ.
Onder jonge ggz-medewerkers zijn de problemen het grootst, blijkt uit de monitor, waaraan ook de universiteiten van Utrecht en Leiden meewerken. Meer dan een kwart van hen (27 procent) heeft zelf psychologische hulp gezocht. Sommigen lopen bij de huisarts, anderen zijn in therapie bij een psycholoog of psychiater. Onder ziekenhuispersoneel is dat percentage veel lager (13 procent).
Lees hier het volledige artikel.