Het kankermedicijn nivolumab wordt met ingang van deze maand uit het basispakket vergoed voor volwassen patiënten die een tumor met een zeldzame afwijking (dMMR of MSI) hebben en voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Het Zorginstituut heeft nu een positief standpunt uitgebracht.
Dit MSI-profiel komt bij 1-2 % van alle patiënten met uitgezaaide kanker voor. Onderzoek (binnen de DRUP-studie) heeft laten zien dat meer dan 40% van deze patiënten, die geen andere behandelopties meer hadden, hier langdurig voordeel van heeft: de tumor wordt kleiner of verdwijnt (in sommige gevallen). Dit effect duurt bij de helft van deze groep patiënten naar schatting minstens 22 maanden. Dat tot deze vergoeding wordt overgegaan is te danken aan een unieke samenwerking tussen oncologen, zorgverzekeraars, een geneesmiddelenproducent en het Zorginstituut.
Inspelen op het zeldzame DNA-profiel van de tumor
Een klein deel (1-2 %) van alle vormen van kanker kenmerkt zich door veel DNA-fouten, zogeheten MSI-tumoren, wat ze heel gevoelig maakt voor immuuntherapie. Nivolumab is een geregistreerde immuuntherapie die al aan veel patiënten met kanker gegeven wordt. Het werd tot nu toe echter niet vergoed voor patiënten met MSI-tumoren ongeacht hun tumortype. Dit betekende dat patiënten met meer zeldzame vormen van kanker en een MSI-profiel geen toegang hadden tot dit medicijn.
Lees hier het volledige artikel.