Studie naar immuunsysteem van mensen met hiv en controlegroep.
Onderzoek van het Radboudumc laat zien dat de lockdowns tijdens de COVID-19-pandemie impact hadden op de immuunreactie van mensen tegen micro-organismen. Tijdens de lockdown waren de ontstekingswaarden in het lichaam laag, maar erna reageerde het immuunsysteem heviger op virussen en bacteriën.
De resultaten zijn nu verschenen in Frontiers in Immunology.
De onderzoekers keken in deze studie naar de effecten van verschillende gezondheidsmaatregelen die werden ingevoerd tijdens de pandemie, zoals lockdowns en vaccinaties. Het onderzoek werd uitgevoerd onder mensen met hiv en een controlegroep bestaande uit mensen zonder hiv of andere aandoeningen. De onderzoekers zagen dat de ontstekingswaarden in het bloed van mensen uit beide groepen laag waren tijdens de lockdown. Maar toen ze de immuuncellen uit het bloed in het laboratorium in contact brachten met micro-organismen zoals virussen en bacteriën, reageerde het immuunsysteem juist heviger.
Hygiënehypothese
Als mogelijke verklaring voor deze immuunreactie noemt hoogleraar van het Radboudumc Mihai Netea de hygiënehypothese. Deze hypothese onderzoekt of het gebrek aan blootstelling aan omgevingsfactoren bijdraagt aan de toename van het aantal mensen met onder meer auto-immuunziekten en allergieën.
Lees hier het volledige artikel.