IJzerstapelingsziekte of hemochromatose: symptomen en diagnose

Hemochromatose is een erfelijke ziekte die gekenmerkt wordt door een teveel aan ijzer in het lichaam. In België worden ongeveer 10.000 patiënten gediagnosticeerd met de ziekte, maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun ferritinegehalte te hoog is. Vroege opsporing is echter cruciaal om ernstige en mogelijk fatale complicaties te voorkomen.

Vermoeidheid, gewrichtspijn, een gebruinde huid… wat zijn de symptomen en behandelingen?

Hemochromatose: het belang van ferritine
Ferritine is een eiwit dat helpt bij de opslag van ijzer in het lichaam. Het bevindt zich voornamelijk in de lever, milt en het beenmerg, maar ook in kleinere hoeveelheden in het bloed. De hoeveelheid ferritine in het bloed geeft een idee van hoeveel ijzer het lichaam heeft opgeslagen. Ferritinewaarden worden vaak gemeten om het ijzerniveau in het lichaam te beoordelen, vooral bij aandoeningen zoals ijzertekort (anemie) of juist ijzerstapeling (zoals bij hemochromatose).

Onbehandeld ontwikkelt hemochromatose zich geruisloos en sluipend. Na verloop van tijd kan het de werking van belangrijke organen (lever, hart, alvleesklier) aanzienlijk belemmeren of gewrichten aantasten. Over het algemeen treedt het pas na het 40e levensjaar op bij mannen en later bij vrouwen (na de menopauze).

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.