IJzerstapelingsziekte of hemochromatose: symptomen en diagnose

IJzerstapelingsziekte of hemochromatose is een (meestal erfelijke of aangeboren) aandoening waarbij men te veel ijzer opneemt uit de voeding. Dat ijzer wordt opgestapeld in het lichaam, vooral in de lever, het hart en de alvleesklier (pancreas), en kan verschillende klachten en aantasting van organen en gewrichten veroorzaken.

Een tijdige diagnose en behandeling is belangrijk om ernstige complicaties te vermijden. Als hemochromatose tijdig wordt ontdekt en (zonodig) behandeld, kunnen klachten meestal voorkomen worden.

Hemochromatose: het belang van ferritine
Ferritine is een eiwit dat helpt bij de opslag van ijzer in het lichaam. Het bevindt zich voornamelijk in de lever, milt en het beenmerg, maar ook in kleinere hoeveelheden in het bloed. De hoeveelheid ferritine in het bloed geeft een idee van hoeveel ijzer het lichaam heeft opgeslagen.

Bij hemochromatose, een aandoening waarbij het lichaam te veel ijzer opneemt uit voedsel, is het ferritinegehalte in het bloed vaak verhoogd. Dit komt omdat het lichaam probeert het overtollige ijzer op te slaan, wat uiteindelijk kan leiden tot beschadiging van organen zoals de lever, het hart en de gewrichten.

Ferritinewaarden worden vaak gemeten om het ijzerniveau in het lichaam te beoordelen, vooral bij aandoeningen zoals ijzertekort (anemie) of juist ijzerstapeling (zoals bij hemochromatose).

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.