Hyperspectrale camera zet eierstokkanker op de foto

Met een hyperspectrale camera kunnen chirurgen straks tijdens een operatie zien waar gezond weefsel ophoudt en tumorweefsel begint. De chirurg kan zodoende zorgvuldiger tumoren weghalen en gezond weefsel met rust laten.

Het begon allemaal met de wens om het tumorweefsel van eierstokkanker beter te leren onderscheiden van ander buikweefsel. ‘Eierstokkanker verspreidt zich vaak door de hele buik’, en omdat het dikwijls eerst wordt bestraald, ontstaat littekenweefsel dat zich lastig laat onderscheiden van tumorweefsel. Maar je wilt tijdens een operatie wel heel goed weten wat je weg moet halen en wat niet’, legt ingenieur Nick van de Berg van het Erasmus MC uit.

Hij ontwikkelt de software voor de hyperspectrale camera samen met collega Laurie van de Weerd, beiden tevens wetenschappers van de afdeling Biomechanical Engineering van de TU Delft. Ze werken nauw samen met gynaecologen-oncologen Gatske Nieuwenhuyzen-de Boer, Heleen van Beekhuizen en Lena van Doorn van het Erasmus MC Kanker Instituut.

Lees hier het volledige artikel.