Mayke Oosterloo is bewegingsstoornissen neuroloog in het Maastricht UMC+ en onderzoeker bij instituut MHeNs van Maastricht University. Op de poli en in verschillende verpleeghuizen in Limburg begeleidt en behandelt ze patiënten (en hun naasten) met de ziekte van Huntington.
Haar onderzoek is divers, maar gaat altijd over de ziekte van Huntington.
Oosterloo: “Ik heb een bijzondere band met Huntington-patiënten. Ze weten dat hen een verschrikkelijk lot staat te wachten, maar dragen dit vaak zo waardig. Ik heb daar veel respect voor”.
Over Huntington
De ziekte van Huntington is een progressieve, erfelijke ziekte waarbij zenuwcellen in de hersenen beschadigd raken. In Nederland zijn er naar schatting 1.700 mensen met deze diagnose en zo’n 6.000 tot 7.000 mensen die dat mogelijk te wachten staat. Om hoeveel mensen het precies gaat is niet bekend: soms belanden patiënten in de psychiatrie en worden hun klachten aangezien voor een andere aandoening. Of ze overlijden al voordat de ziekte zich openbaart. De eerste symptomen worden meestal gezien tussen de leeftijd 35 en 45, maar eerder of later komt ook voor. De ziekte leidt na gemiddeld twintig jaar tot de dood van de patiënt(e).
Lees hier het volledige artikel.