Hunkeren naar junkfood: hoe verslavend is ongezond eten?

Bitterballen, pizza, chips en chocolade. Hoe komt het toch dat we zo moeilijk van calorierijk eten kunnen afblijven? Twee Maastrichtse onderzoekers leggen het uit.

Veel mensen zijn het jaar weer begonnen met gezond en verantwoord eten. Toch blijkt dat niet zo eenvoudig vol te houden. “Vette en zoete voeding met veel calorieën vinden we over het algemeen het lekkerst”, begint Remco Havermans, bijzonder hoogleraar Jeugd Voeding en Gezondheid bij Maastricht University Campus Venlo. “Dat is evolutionair zo bepaald.”

Als je een hamburger alleen al ziet of ruikt, krijg je direct zin om het op te eten. “Die drang zien we amper bij groente of fruit”, aldus Havermans. “Naast de vele calorieën hebben vette en zoete producten over het algemeen weinig voedingswaarde.”

De waardering voor die smaak neemt snel toe
We worden dus geboren met een voorkeur voor calorieën. “Onze hersenen moeten wel nog leren welke smaken geassocieerd zijn met veel energie. Als je iets eet, wordt het geregistreerd in ons beloningscentrum. De volgende keer dat je het ziet, wil je er meer van. De waardering voor die smaak neemt heel snel toe.”

Lees hier het volledige artikel.