11 september was het Wereld Eerste Hulp Dag. Het Rode Kruis deed onderzoek naar Eerste Hulp in Nederland. Daaruit blijkt dat de hulpbereidheid van mensen zonder EHBO-kennis alarmerend laag is, met name in het geval van reanimeren.
EHBO’er Christiaan Theunis (34): “Wanneer mensen angstig zijn om iets verkeerd te doen tijdens een reanimatie, zeg ik altijd: ‘Pas als je niks doet, dán gaat het verkeerd.”
Helpen als het nodig is
Veel mensen, lekker weer, goeie band. Het is alweer vijf jaar geleden dat Christiaan onbezorgd genoot van een muziekfestival op Hemelvaartsdag. Dat gevoel van onbezorgdheid werd abrupt onderbroken toen hij ineens zelf het podium op moest: één van de bandleden raakte buiten bewustzijn en er was dringend AED nodig. “Na drie schokken kwam hij bij. Binnen twee uur na de reanimatie werd hij gedotterd en het gaat nu goed met hem. Maar zonder AED had hij het volgens de arts niet gered.”
Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 Nederlanders een hartstilstand. Dat zijn er meer dan 300 per week. Iedere Nederlander is verplicht om te helpen in een dergelijke situatie, maar slechts een kleine 3% van onze bevolking heeft een EHBO-diploma. Alarmerend is dat uit het onderzoek van het Rode Kruis nu is gebleken dat 84% van de mensen zónder diploma toegeeft niet te zullen reanimeren als dat wel nodig is.
Lees hier het volledige artikel.