Hulp nodig bij afbouwen medicijnen? 3 handige tips

Stoppen met medicijnen: zo doe je dat.
Gebruik je al maanden zware pijnstillers zoals oxycodon, morfine of fentanyl, terwijl je eigenlijk wil stoppen? Of wil je stoppen met antidepressiva, antipsychotica of slaapmiddelen? Er is steeds meer hulp en informatie voor het afbouwen van medicijnen. Lees hier een aantal nuttige tips.

Je hebt al lange tijd ernstige rugpijn en krijgt oxycodon mee naar huis, een zware pijnstiller. Dat helpt goed tegen de pijn, maar een aantal maanden later merk je dat de pillen niet meer zo goed werken en dat je steeds meer nodig hebt. Ook voel je je soms suf of verward. Of je krijgt antidepressiva voorgeschreven vanwege een depressie, maar een half jaar later gaat het beter en slik je de pillen nog steeds.

Als je probeert af te bouwen met hulp van de arts, word je angstig en somber. Je denkt dat de depressie terug is, maar dit kan ook een onttrekkingsverschijnsel zijn van het minderen met de antidepressiva. Kortom: het kan een aardige worsteling zijn om van bepaalde medicijnen af te komen. Gelukkig niet voor iedereen, maar voor een deel van de mensen wel.

Een miljoen gebruikers
Artsen en apothekers proberen steeds meer te helpen bij het afbouwen van medicijnen. Er is bijvoorbeeld een taakgroep ‘Gepast gebruik opioïden’, die zich hard maakt tegen te lang of onnodig gebruik van zware pijnstillers.

Lees hier het volledige artikel.