Gezinnen met complexe problemen, waarin kindermishandeling, huiselijk of seksueel geweld voorkomt, krijgen niet de hulp die zij nodig hebben. De zorg is te gefragmenteerd en de veiligheid in deze huishoudens wordt onvoldoende gemonitord. Hierdoor leiden nieuwe signalen niet snel genoeg tot het bijstellen van de ingezette hulp.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut en Movisie.
Hulp aan huishoudens met complexe (veiligheids)problematiek levert vaak onvoldoende resultaat op. Daarom werd juist voor deze groep in 2015 besloten om een landelijke infrastructuur te realiseren voor een integrale, multidisciplinaire en systeemgerichte aanpak van complexe kindermishandeling en huiselijk en/of seksueel geweld, de zogeheten MDA ++. De ‘plussen’ verwijzen naar complexiteit en intersectoraliteit.
Drie jaar na de start hebben NJI en Movisie de MDA++ onder de loep genomen. Hiervoor is gesproken met beleidsambtenaren in 23 van de 26 Veilig Thuis-regio’s waarbinnen huiselijk geweld moet worden opgepakt. Uit het onderzoek blijk dat kwetsbare gezinnen de weg naar passende hulp niet goed kunnen vinden. Ze moeten te vaak hun verhaal herhalen en regie en coördinatie ontbreken. Als er uiteindelijk wel hulp is en er komen nieuwe signalen van problemen, wordt er niet op tijd opgeschaald.
Lees hier het volledige artikel.