De afgelopen vijf jaar is er niet veel veranderd in de huisartsenzorg voor patiënten met lagerugklachten, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Radboudumc voor het programma Zinnige Zorg van het Zorginstituut Nederland.
Het aantal recepten voor opioïden en het aantal verwijzingen naar medisch specialisten zijn licht gestegen. De manier van diagnose stellen en de behandeling zijn vergelijkbaar gebleven, net als het percentage patiënten dat extra evaluaties heeft bij de huisarts.
Bijna 1,5 miljoen Nederlanders kregen het afgelopen jaar te maken met klachten vanuit de lage rug. De zorg voor deze patiënten vindt grotendeels plaats in de eerste lijn; bij de huisarts en bij de fysio- of oefentherapeut. De onderzoekers brachten de zorg voor patiënten met lagerugklachten in de eerste lijn in kaart voor de periode 2013 tot 2018. Drie thema’s stonden daarbij centraal: ‘Diagnostiek en behandeling’, ‘Evaluatie en controle’ en ‘Verwijzingen’.
Stijging aantal opioïdenvoorschriften en verwijzingen
Uit het onderzoek blijkt dat de waargenomen stijging van het aantal voorschriften voor opioïden bij patiënten met lagerugklachten vergelijkbaar is met de landelijke toename in het voorschrijven van opioïden. Het aantal verwijzingen door huisartsen naar medisch specialisten is tevens licht gestegen.
Lees hier het volledige artikel.