Ruim een half jaar na de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten constateren huisartsen problemen in de toegankelijkheid van de zorg. Met name de jeugd-ggz kampt nog met lange wachtlijsten. Tevens zijn er zorgen over het functioneren van de wijkteams en de omgang met gevoelige informatie. Dit zijn de voornaamste resultaten van een peiling van de LHV, waaraan ongeveer 1000 huisartsen uit het hele land deelnamen.
Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de organisatie en inkoop van alle vormen van jeugdzorg. Huisartsen komen op verschillende manieren in aanraking met de jeugdzorg die de gemeente heeft geregeld. Uit onze enquête blijkt dat ze daarbij tegen verschillende problemen aanlopen.
Toegang
Ten eerste signaleren huisartsen problemen met de beschikbaarheid van jeugd-ggz. 44 procent van de huisartsen zegt dat hun patiënten op lange wachtlijsten (meer dan een maand wachttijd) belanden wanneer ze worden verwezen naar jeugd-ggz. 14 procent ziet wel wachttijden, maar korter (minder dan een maand). Dit bevestigt het beeld dat eerder door GGZ Nederland is geschetst. De LHV vindt het zorgelijk dat kinderen hierdoor soms lang op de benodigde zorg moeten wachten.
Privacy
Al eerder heeft de LHV zich uitgesproken over de omgang van gemeentes met jeugdzorggegevens. Wij maken ons zorgen over de manier waarop gegevens worden opgevraagd, verwerkt en door wie ze worden ingezien.
Lees hier het volledige artikel.