Huisarts slaat zelfzorgmiddel over

Huisartsen wijzen hun patiënten onvoldoende op goedkope medicijnen die ze zelf bij drogist of apotheek kunnen kopen.

Bij het merendeel van de huisartsenconsulten voor milde klachten volstaat een zogenoemd zelfzorggeneesmiddel of afwachtend beleid, zegt het onderzoeksinstituut voor de zorg Nivel. Toch schrijven artsen in de helft van zulke gevallen een receptmedicijn voor.

Een flink aantal receptgeneesmiddelen voor kleine kwalen heeft een tegenhanger in de zelfzorg met vrijwel dezelfde werking. Bij een voetschimmel kan de huisarts bijvoorbeeld een zalf met miconazol of Lamisilzalf adviseren – beide zelfzorggeneesmiddelen – in plaats van een zalf of tablet op recept.

Verzekerden die hun eigen risico niet opmaken zijn vaak goedkoper uit met het zelfzorgmiddel. De prijs van het receptmiddel kan misschien wel lager liggen, maar voor de verwerking van het recept berekent de apotheker standaard een bedrag van ongeveer €6 boven op de prijs van het middel en nog eens €6 als je het middel voor de eerste keer gebruikt (de zogenoemde eerste terhandstelling). Deze kosten hoeven bij middelen die je zelf koopt niet te worden betaald.

Lees hier het volledige artikel.