Geef huisartsen een meer formele rol in de nazorg voor patiënten met darmkanker. Daarvoor pleit Daan Brandenbarg op basis van zijn promotieonderzoek. Dit advies komt voort uit het feit dat huisartsen een groot deel van deze zorg nu ook al verrichten en het is in lijn met aanbevelingen van KWF kankerbestrijding.
Voor een goede integratie van zorg geleverd door de huisarts en de specialist in het ziekenhuis is goede communicatie tussen huisarts en specialist cruciaal. Omdat ze continuïteit belangrijk vinden geven patiënten zelf nu nog de voorkeur aan controles in het ziekenhuis.
Mensen met darmkanker komen eerst bij de huisarts voordat die ze verwijst naar een specialist. Brandenbarg concludeert dat dit diagnostisch traject in sommige gevallen langer duurt doordat patiënten lang wachten met het melden van symptomen, maar ook doordat huisartsen klachten toeschrijven aan al bestaande aandoeningen of bijwerkingen van medicatie. Huisartsen blijven soms ook lang vasthouden aan eerder gestelde diagnoses.
In het eerste jaar na diagnose en tijdens nacontroles blijft de huisarts betrokken bij de zorg voor patiënten met darmkanker. Hij of zij behandelt de patiënten voor bijwerkingen van de therapie, geeft leefstijladvies en medisch advies en biedt psychosociale ondersteuning.
Lees hier het volledige artikel.