Huidkanker: waarop letten?

We spreken algemeen wel van ‘huidkanker’ maar er zijn verschillende soorten binnen deze ziekte. Welke vormen van huidkanker zijn er en waar moet men op moet letten.

Vormen van Huidkanker
Actinische keratose: dit wordt beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Het uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes of korstjes op de huid. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak.

Basaalcelcarcinoom (BCC): een vorm van vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en daarom zelden levensbedreigend is. Er bestaan verschillende vormen: oppervlakkig (ofwel superficieel) groeiend BCC, solide (nodulair) groeiend BCC en sprieterig groeiend BCC. Een basaalcelcarcinoom kan beginnen als een glad, glazig knobbeltje dat heel langzaam groeit. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. Na een tijdje ontstaat in het midden een zweertje (al dan niet met een korstje erop) en daaromheen een rand die parelachtig glanst. Zo’n plekje komt vooral voor in het gezicht en op het (kale) hoofd.

Plaveiselcelcarcinoom: een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Een plaveiselcelcarcinoom kan ontstaan als een bleekroze knobbeltje op de huid, soms met een schilferig, wit centraal gedeelte. Deze plekjes ontstaan vaak op plaatsen die vaak en veel hebben blootgestaan aan zonlicht, bijvoorbeeld in het gezicht (oren, lippen), de nek en op de rug van de hand.
Melanoom: de vorm van huidkanker die zich uit als een kwaadaardige tumor, een meestal donker gekleurde moedervlek. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker, omdat relatief snel uitzaaiingen ontstaan.

Lees hier het volledige artikel.