Hormoonverstorende stoffen zoals parabenen en fenolen, die veel voorkomen in plastics, blijken zich in specifieke delen van het menselijk brein te kunnen nestelen.
Dit blijkt uit een internationale onderzoek onder leiding van Jana van Vliet – Ostaptchouk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Tot nu toe gingen regulerende instanties als de EFSA (European Food Safety Authority) er van uit dat vluchtige hormoonverstoorders zich niet in het lichaam ophopen. Uit dit onderzoek blijkt voor het eerst dat de hormoonverstoorders waren doorgedrongen in de hypothalamus en in de witte hersenmassa.
De uitkomsten van het onderzoek werden gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.
Het onderzoek is geleid door UMCG-onderzoeker Jana van Vliet-Ostaptchouk. Dankzij een brede internationale samenwerking was het in dit onderzoek mogelijk om voor het eerst hormoonverstoorders in twee specifieke gebieden in het menselijk hersenweefsel aan te tonen. Hierdoor staat vast dat hormoonverstoorders vanuit de bloedbaan naar omliggend (vet)weefsel kunnen worden overgedragen. Ze kunnen in het lichaam achterblijven en verdwijnen dus niet vanzelf uit het lichaam door de stofwisseling, zoals tot nu toe werd aangenomen. Volgens Van Vliet – Ostaptchouk maakt dat verder onderzoek naar mogelijk schadelijke gevolgen van deze stoffen nog urgenter.
Lees hier het volledige artikel.