Hooikoorts en voedselallergie komen de laatste tientallen jaren steeds vaker voor. Wetenschappers zijn er nog niet uit hoe dat precies komt, maar er zijn wel sterke aanwijzingen dat het heeft te maken met onze enorm verbeterde hygiëne en met het feit dat kinderen minder buiten komen.
Ons afweersysteem reageert overspannen op stoffen die geen bedreiging zijn. En daardoor ontstaat lekkage in ons epitheel, de beschermlaag in onze mond, neus, luchtwegen, darmen en andere lichaamsopeningen.
Wat is epitheel?
Het epitheel is de deklaag in de slijmvliezen tussen de buitenwereld en het binnenste van het lichaam. Sommige mensen hebben erfelijke aanleg voor een zwakker epitheel. ,,Maar dat verklaart niet waardoor er de laatste dertig jaar zo’n toename is van gevoelige personen’’, zegt medisch bioloog Martijn Nawijn. ,,Het moet dus ook aan omgevingsfactoren liggen.’’ Maar welke? De werking van het epitheel wordt als het ware geprogrammeerd in de jonge jaren. In een heel schone omgeving heeft het epitheel niet veel te doen, in een omgeving met veel ‘indringers’ raakt het juist oververhit.
,,Het is een subtiel evenwicht tussen te veel en te weinig prikkels’’, legt allergoloog Hanneke Oude Elberink uit. ,,Waarschijnlijk spelen luchtvervuiling en de hoeveelheid huisstofmijt een rol.’’
Lees hier het volledige artikel.