Naarmate we ouder worden, gaan de hersenen er alleen maar op achteruit, is de gedachte. Dat is niet per se waar, zegt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Ze schreef het boek Het 50+ brein, waarin ze afrekent met hardnekkige mythes over aftakelende hersenen. Acht vragen aan Sitskoorn.
Bij het ouder worden takelen de hersenen alleen maar af, toch?
“Dat is een diep ingesleten idee. Het is een vooroordeel waar we wat mij betreft echt van af moeten. Nieuwe hersenonderzoeken tonen aan dat onze hersenen zich continu aanpassen. Dat aanpassingsvermogen hebben we te danken aan de neuroplasticiteit van het brein: we maken voortdurend nieuwe verbindingen en cellen aan in de hersenen.”
Gaan we dan helemaal niet achteruit?
“Sommige vaardigheden gaan wel degelijk achteruit. De meeste mensen merken zo rond hun vijftigste bijvoorbeeld dat ze iets meer dingen vergeten, net zoals we rond die leeftijd ook fysiek wat strammer worden. Het kortetermijngeheugen wordt wat slechter. Maar van alleen maar aftakelen is echt geen sprake. Sommige dingen gaan minder goed, andere dingen gaan beter.”
Lees hier het volledige artikel.