Veel 65-plussers hebben een serieus energie- en eiwittekort. Dat concludeert diëtist en gezondheidswetenschapper Jos Borkent op basis van onderzoek, waarop hij op 9 november promoveerde aan Wageningen University.
De grootste eyeopener van zijn proefschrift vindt hij dat ouderen die alleen wonen bijna altijd een hoog risico op ondervoeding hebben.
Goed gevoed ouder worden
Risicofactoren voor ondervoeding komen voor bij 84 procent van de thuiswonende 65-plussers. Dat concludeert Borkent op basis van gegevens die 2.470 ouderen zelf (of met hulp) hebben ingevuld bij een test op de website Goed Gevoed Ouder Worden. In deze test werd gevraagd naar risicofactoren als onbedoeld gewichtsverlies, problemen met boodschappen doen, met koken, met kauwen en een verminderde eetlust.
Van de deelnemers blijkt circa 40 procent problemen te hebben met koken en ruim 40 procent eet maaltijden alleen. Tweederde heeft een lage inname van groente en fruit en ruim de helft heeft een lage inname van vlees en zuivel.
Lees hier het volledige artikel.