Hoofdpijnonderzoekers meten met E-tool positief effect van lockdown bij migrainepatiënten

Migrainepatiënten hebben tijdens de eerste lockdown gemiddeld minder migrainedagen gehad dan in de maand daarvoor. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Hoofdpijncentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Met behulp van zelfontwikkelde E-tools ontvangen zij dagelijks gegevens van ruim 2.000 migrainepatiënten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cephalalgia.

Hoofdpijnspecialisten kunnen met E-health en telemedicine beter hulp op afstand bieden. Het is immers kosteneffectief, COVID-proof en zorgt voor meer zelfmanagement bij patiënten. Daarnaast is het verzamelen van gegevens ook eenvoudiger geworden. Tijdens de lockdown in maart 2020 zorgden de coronamaatregelen voor grote veranderingen in de leefstijl van veel mensen. De Leidse Hoofdpijnkliniek onderzocht onder leiding van prof. dr. Gisela Terwindt het effect van deze veranderingen bij migrainepatiënten.

E-hoofdpijndagboek
Ruim 2.000 patiënten hielden tijdens de eerste lockdown dagelijks gegevens bij in een E-hoofdpijndagboek. Met deze data hebben arts en patiënt real-time inzicht in onder andere het aantal hoofdpijn-, migraine- en medicatiedagen. Op die manier kan efficiënt het effect van behandeladviezen met een video-of E-consult worden geëvalueerd.

lees hier het volledige artikel.