Vele honderdduizenden patiënten halen hun medicijnen niet trouw op in de apotheek. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) op verzoek van de Volkskrant op een rij heeft gezet. Die medicatie-ontrouw heeft grote gevolgen voor de gezondheid van patiënten en kost jaarlijks miljarden euro’s aan werkverzuim, extra behandelingen en ziekenhuisopnames.
De SFK inventariseerde van een aantal medicijnen voor chronisch gebruik hoe vaak die in een gemiddelde apotheek worden afgehaald. Een op de vijf patiënten blijkt niet regelmatig naar de apotheek te komen voor zijn cholesterolverlagers. Nederland telt ruim twee miljoen gebruikers van die medicijnen. Bij een bepaald type bloeddrukverlagers, de RAS-remmers (bijna twee miljoen gebruikers) gaat het om een op de zes patiënten, medicatie tegen botontkalking wordt zelfs door ruim 30 procent niet op vaste tijden opgehaald.
De SFK houdt sinds een paar jaar de zogeheten therapietrouw van patiënten bij. Daarbij worden patiënten tot ontrouwe gebruikers gerekend als zij minder dan 80 procent van de medicijnen ophalen die zij in een bepaalde periode nodig hebben.
Lees hier het volledige artikel.