Hogere lasten werkgevers door quotum arbeidsgehandicapten

De Raad van State zet kritische kanttekeningen bij het kabinetsvoorstel om werkgevers te verplichten om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Zo waarschuwt het adviesorgaan dat de lastendruk op werkgevers verder zal toenemen.

“Dit staat haaks op sterker wordende geluiden, ook vanuit het kabinet, dat de stijging van de collectieve lastendruk op arbeid in de afgelopen jaren geen goede ontwikkeling is voor de werkgelegenheid”, schrijft de Raad in het dinsdag gepresenteerde advies.

Bovendien zijn de arbeidsmarktperspectieven, ondanks de aantrekkende economie, vooralsnog niet gunstig, aldus de Raad van State.

Quotumwet

Dinsdagmiddag heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze Quotumwet, een uitwerking uit het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers, moet op langere termijn zorgen voor 125.000 banen voor arbeidsgehandicapten. Werkgevers hebben zich in het akkoord vastgelegd op 100.000 banen, de overheid staat garant voor de overige 25.000.

Als de doelstellingen, ook tussentijds, niet worden gehaald zal de wet worden geactiveerd. Bedrijven met minimaal 25 werknemers krijgen dan jaarlijks 5.000 euro boete per niet ingevulde arbeidsplaats als zij niet aan deze verplichting voldoen.

Volgens staatssecretaris Klijnsma vraagt de dalende arbeidsparticipatie van mensen met een beperking echter om een cultuuromslag. Ze stelt daarnaast dat er sprake is van een gestage opbouw van de extra banen. Pas in 2026 moeten de 125.000 banen zijn gerealiseerd.

Ook wijst ze er op dat ook in deze tijden van oplopende werkloosheid “de dynamiek op de arbeidsmarkt onverminderd groot” met 2.000 nieuwe vacatures per dag.

Lees hier het volledige artikel.