Hoger risico op kwetsbaarheid bij sterk bewerkte voeding

Een hoge inname van sterk bewerkte voeding hangt samen met een circa 30 procent hoger risico op kwetsbaarheid bij oudere vrouwen (frailty).

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Wageningen University & Research op basis van gegevens van ruim 63.000 Amerikaanse vrouwen uit de Nurses’ Health Study.

Voedingskwaliteit
De deelnemers waren bij aanvang van de studie 60 jaar of ouder en nog niet kwetsbaar. Ze werden ten minste 26 jaar gevolgd en in die tijd ontwikkelden meer dan 15.000 vrouwen kwetsbaarheid. De onderzoekers hebben ook een analyse gedaan waarbij ze corrigeerden voor de voedingskwaliteit.

Bij een kwalitatief goed dieet – gedefinieerd als veel groenten, peulvruchten en fruit – wat tegelijkertijd ook relatief veel sterk bewerkt voedsel bevatte, liepen mensen nog steeds een hoog risico op kwetsbaarheid in vergelijking met mensen die minder sterk bewerkte voedingsmiddelen aten.

Lees hier het volledige artikel.