Hoger Beroep: achteraf eigen bijdrage Wmo-voorziening opleggen mag

De Centrale Raad van Beroep heeft uitspraak gedaan in een proefproces dat het Juridisch Steunpunt in 2011 startte. Het proefproces ging over een achteraf opgelegde eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening. De zaak speelde in de gemeente Ede. De Raad oordeelde dat een eigen bijdrage opleggen voor lopende voorzieningen mag vanaf het moment dat een bijdrageplicht in de gemeentelijke Wmo-verordening is geregeld. Het opleggen van een eigen bijdrage met terugwerkende kracht mag niet.

De Raad geeft de gemeente veel vrijheid. De Raad stelt dat gemeenten hun bevoegdheid om een eigen bijdrage op te leggen flexibel moeten kunnen gebruiken, ook als dit niet gebeurt op het moment dat voorziening wordt verstrekt.

Geen concrete toezegging

Het argument van het Juridisch Steunpunt dat in het toekenningsbesluit van de voorziening (in deze zaak een scootmobiel in bruikleen) niet wordt gesproken over een eigen bijdrage en dat betrokkene er daarom vanuit mocht gaan dat een eigen bijdrage niet voor hem van toepassing was, slaagde niet. Volgens de Raad is namelijk niet gebleken van een “concrete en ondubbelzinnige toezegging” dat nooit een eigen bijdrage zou worden opgelegd. Er is volgens de Raad dan ook geen sprake van strijd met het vertrouwensbeginsel.

Geen vergoeding voor bruikleen

Ook ons argument dat bruikleen volgens het Burgerlijk Wetboek een verstrekking ‘om niet’ (gratis) is, slaagt niet. De eigen bijdrageregeling volgt namelijk uit de Wmo en kan daarom volgens de Raad niet worden gezien als een vergoeding voor bruikleen.

Purmerend

De uitspraak sluit aan bij hetgeen is vastgelegd in het proces-verbaal van de Centrale Raad over de schikking in een vijftal soortgelijke zaken tegen de gemeente Purmerend op 1 augustus 2012. Daaruit werd al duidelijk dat gemeenten voor lopende voorzieningen, ook al zijn deze al jaren in gebruik, een eigen bijdrage mogen opleggen. Het CAK heeft vervolgens maximaal twee jaar de tijd om de gebruikers van de voorzieningen een besluit te sturen over de hoogte van de te betalen eigen bijdrage in hun specifieke situatie.

Bekijk de uitspraak op Rechtspraak.nl – ECLI:NL:CRvB:2013:1984

Eerder bericht over proefproces Juridisch Steunpunt

Bron: Juridisch Steunpunt Regelrecht (samenwerking tussen de CG-Raad en Platform VG)