Louis van Gaal maakte afgelopen weekend bekend dat hij aan prostaatkanker lijdt. Hoe vaak komt dit type kanker voor, hoe ernstig is de ziekte en hebben preventieve testen (PSA-screenings) zin?
Hoe vaak komt prostaatkanker voor?
Iets meer dan een op de honderd Nederlandse mannen heeft gediagnosticeerde prostaatkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort bij mannen in Nederland. Volgens de Nederlandse Kanker Registratie waren er op 1 januari 2021 ongeveer 90.500 mannen in Nederland die in de tien jaar daarvoor te horen hadden gekregen dat ze prostaatkanker hadden.
Er is geen manier om de ziekte met zekerheid te voorkomen. Wel heeft, net als bij andere kankertypes, leefwijze (roken, weinig bewegen, ongezond eten) invloed op het risico. Bij een klein deel van de gevallen (5 tot 10 procent) speelt erfelijkheid een rol.
Hoe ernstig is de ziekte?
Prostaatkanker ontstaat wanneer klierbuisjes in de prostaat ongeremd gaan groeien. Meestal gebeurt dat ongemerkt en langzaam. Het overgrote deel van de mannen boven de 70 heeft niet-uitgezaaide, trage prostaatkanker zonder het zelf te weten. Zij overlijden dus met prostaatkanker, maar gaan er niet aan dood.
Lees hier het volledige artikel.