Hoeveel plastic krijg je binnen als je water drinkt uit plastic flesjes, en hoe erg is dat?

Kleine stukjes plastic worden tegenwoordig overal gevonden, zelfs in het menselijk bloed. Een van de vermoedelijke bronnen: het aandraaien (en weer losdraaien) van doppen van plastic flesjes. Wat te doen?

Plastic zit overal. Door verwering en slijtage breken stukjes af. Zo ontstaan microplastics. En die vervuilen behalve, de lucht en ons voedsel, ook het drinkwater. En dan vooral mineraalwater. Dat schreven onderzoekers van de Universiteit van Wageningen onlangs in het blad Journal of Hazardous Materials. Zij troffen bij drie (willekeurige) merken mineraalwater uit Nederlandse supermarkten gemiddeld 96 deeltjes van 10 of enkele tientallen micrometers groot per liter.

Een Amerikaanse studie uit 2018 trof zelfs ruim driehonderd deeltjes per liter bij een vergelijkbare test met mineraalwater uit diverse landen, waaronder de VS, Brazilië en India.

De meeste deeltjes plassen of poepen we weer uit. Maar niet allemaal. Onderzoekers van de VU Amsterdam ontdekten eerder dit jaar diverse plastics in het bloed van proefpersonen, waaronder PET en polyethyleen. Het ging gemiddeld om 1,6 microgram per milliliter. Die ‘plastic soep’ in onze aderen is niet zonder risico, waarschuwen gezondheidswetenschappers. De ophoping van kunststof in weefsels zou mogelijk kunnen leiden tot chronische ontstekingen.

Lees hier het volledige artikel.