Hoesten kan lang duren maar gaat meestal vanzelf over

Dit zijn tekenen dat je wel naar een arts moet
Nu de R in de maand zit, wordt er weer vaker gehoest. Waar de een er met een bescheiden kuchje redelijk snel van afkomt, hoest de ander zich figuurlijk de longen uit het lijf. Welke soorten hoest zijn er, en waardoor kunnen ze ontstaan?

Een longarts en een kno-arts leggen uit en vertellen of al die verschillende hoestdrankjes en andere middeltjes echt helpen.

Hoesten is een natuurlijke reflex en een manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te houden van stofdeeltjes, bacteriën en slijm. Af en toe hoesten is dus normaal. ,,Als we niet zouden kunnen hoesten, zouden we om de haverklap een longontsteking hebben”, zegt Jan Willem van den Berg, longarts bij ziekenhuis Isala Zwolle.

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door een virus, een allergie of door iets wat je ingeademd hebt, maar ook longaandoeningen zoals COPD, astma of een longfibrose kunnen een mogelijke oorzaak zijn.

Dat er verschillende soorten hoest zijn is géén verkooppraatje van de hoestdrankfabrikant. Ook voor artsen is de ene hoest de andere niet: zij maken onderscheid tussen een kriebelhoest, ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd, en een slijmhoest. Van den Berg: ,,De kriebelhoest wordt meestal veroorzaakt door een virus of door bepaalde medicijnen, zoals bepaalde bloeddrukmedicatie. Een slijmhoest komt eerder door een bacterie, maar kan ook door een virus komen.’’

Lees hier het volledige artikel.