‘Vatbaar voor andere ziektes’.
Er zijn opnieuw meer besmettingen met mazelen in Nederland. De kans dat het leidt tot een grote uitbraak is klein. “Maar die kleine uitbraken zullen blijven gebeuren en ook steeds vaker”, zegt epidemioloog Alma Tostmann (Radboudumc). Hoe zorgelijk is dat?
“Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die we kennen”, benadrukt Tostmann. Om die reden maakt een woordvoerder van GGD Haaglanden zich zorgen. “Je hebt maar één introductie nodig in een gebied waar niemand beschermd is en je hebt zo twintig besmettingen te pakken.”
Arts-microbioloog Marjolein Knoester van het UMCG maakt zich “in zekere mate zorgen” over de huidige cijfers. “Omdat er altijd een paar kinderen of volwassenen complicaties gaan krijgen.” Vooral kinderen (onder de vijf jaar) lopen risico op complicaties, omdat hun immuunsysteem en organen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om hersenontsteking, longontsteking of blindheid.
“Als je mazelen hebt gehad, ben je ook een periode daarna vatbaarder voor andere ziektes omdat het immuunsysteem moet bijkomen”, vult Tostmann aan. Het is dus absoluut geen onschuldige ziekte.
Lees hier het volledige artikel.