Hoe werkt een vaccin?

Sommige mensen staan wat weigerig tegenover het coronavaccin dat eraan komt. Is het uit angst voor eventuele bijwerkingen, zijn ze bevooroordeeld, of hebben ze gewoon schrik voor het onbekende? Tijd om een aantal misvattingen weg te werken en kort te schetsen wat een vaccin doet met je lichaam.

Een vaccin zou je kunnen vergelijken met een coach die je lichaam traint voor een belangrijke wedstrijd. Het bereidt je lichaam namelijk voor om goed te presteren op het moment dat het zich moet meten met een virus of een bacterie. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat je je kunt verdedigen tegen een bepaalde ziektekiem wanneer je daarmee geconfronteerd wordt.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Een vaccin bevat ofwel een inactieve ziektekiem ofwel een onderdeel van een virus of een bacterie, die/dat veel te zwak is om de ziekte te veroorzaken, maar dat er wel voor zorgt dat je lichaam in actie schiet en de nodige antistoffen aanmaakt. Je afweersysteem slaat deze ‘onschuldige kennismaking’ met het virus of de bacterie vervolgens op in zijn harde schijf en wordt zodoende klaargestoomd om de echte, onverzwakte ziektekiem ‘in de kiem te smoren’ wanneer die in de toekomst zou aanvallen. Het lichaam leert dus hoe het correct moet reageren op een dergelijke vijand en is paraat om meer en betere antilichamen te produceren wanneer het opnieuw ermee in contact komt.

Lees hier het volledige artikel.