Heb jij geregeld buikpijn, diarree of verstopping, een opgeblazen gevoel, weinig eetlust en een vermoeidheid die maar niet overgaat? Dat kan duiden op coeliakie of glutenintolerantie. Dat is een auto-immuunziekte en dus geen allergie. Het is een aandoening waarbij door het eten van gluten de darmen beschadigd worden.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht, zoals bijvoorbeeld in soep (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
Als iemand met coeliakie iets eet of drinkt dat met één van deze graansoorten is bereid, leidt dat tot beschadiging van de darmvlokken in de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen. Slechte opname van de voedingsstoffen uit het voedsel kan een gevolg zijn. Ook huidafwijkingen (dermatitis herpetiformis) kunnen een gevolg zijn. Naar schatting zou 1 op 100 à 200 mensen aan coeliakie lijden. Heb je coeliakie, dan is het belangrijk dat dat snel wordt ontdekt. Langdurige onbehandelde coeliakie kan op den duur tot ernstige medische complicaties leiden. Op dit moment is er één behandeling tegen coeliakie: een strikt en levenslang glutenvrij dieet.
Lees hier het volledige artikel.