Hoe weet ik of ik baarmoederfibromen of endometriose heb?

Endometriose en baarmoederfibromen hebben bepaalde symptomen gemeenschappelijk, zoals pijnlijke of zware menstruaties, buikpijn en vruchtbaarheidsproblemen. Ze hebben echter niet dezelfde oorzaken en worden bovendien niet op dezelfde manier behandeld. Daarom is een juiste diagnose cruciaal.

Prof. Weyers, gynaecoloog en diensthoofd van de Vrouwenkliniek, UZ Gent, belicht de verschillen.

Endometriose
Deze onderschatte chronische aandoening treft ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (het endometrium) buiten de baarmoeder. Endometriose kan optreden vanaf de eerste menstruatie. “Het belangrijkste ontstaansmechanisme is het fenomeen van retrograde menstruatie: veel vrouwen zullen immers bij hun menstruatie niet enkel bloed verliezen langs vaginale weg maar ook via de eileiders naar de buikholte toe,” verduidelijkt prof. Weyers.

“Dit bloed bevat de cellen afkomstig van het baarmoederslijmvlies en deze kunnen zich op verschillende plaatsen in de buikholte gaan nestelen. Deze haardjes gaan dan cyclisch verder groeien, soms ook in de buikholte bloeden, en een ontstekingsreactie veroorzaken. Niet enkel kan dit leiden tot heel pijnlijke menstruaties, pijn bij seksuele gemeenschap, stoelgang, plassen etc, maar tevens kan dit ook de vruchtbaarheid aantasten.”

Lees hier het volledige artikel.