Walging heeft een afstotend effect, waardoor we geneigd zijn om het voedsel dat deze reactie veroorzaakt, niet te eten. Maar het is niet alleen een kwestie van smaak: deze reactie zou ons ook beschermen tegen infectie door ziektekiemen die door het voedsel of de drank worden overgebracht.
We hebben het allemaal al meegemaakt: vlees dat slecht ruikt, voedsel dat er verdacht uitziet, een drankje dat slecht smaakt. De onmiddellijke reactie is walging. In onze westerse samenlevingen, waar overvloed de regel is en levensmiddelen aan steeds strengere gezondheidsnormen voldoen, doet deze situatie zich meestal voor wanneer de consument bepaalde hygiëneregels voor bewaring niet heeft gerespecteerd (koudeketen, houdbaarheidsdatum,…). Daarbij komt dat wij zeer selectief zijn wat de kwaliteit van levensmiddelen betreft, vooral op vlak van versheid. In minder ontwikkelde, minder welvarende samenlevingen is de situatie anders: daar heeft men niet altijd de keuze.
Vanuit evolutionair oogpunt kan men walging zien als emotie die ons verhindert om voedsel te eten dat besmettelijke ziektekiemen kan overbrengen, of het nu virussen, bacteriën of parasieten zijn. Deze emotie verandert naarmate de levensomstandigheden veranderen.
Lees hier het volledige artikel.