Het is een boodschap waar we allesbehalve zaten op te wachten, maar een internationale groep experten waarschuwt dat we in de nabije toekomst met nog veel meer pandemieën te maken kunnen krijgen.
Ze geven echter ook een lijst met preventieve maatregelen, waarmee we dit gevaar kunnen afwenden. Een ander onderzoek toont de gebieden waar een toekomstige virusuitbraak het snelst zou kunnen uitgroeien tot een nieuwe pandemie.
Een rapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) luidt de alarmbel: we dreigen terecht te komen in een ‘tijdperk van pandemieën’. De betrokken wetenschappers wijzen er op dat de coronacrisis al de zesde wereldwijde gezondheidsramp is sinds de grote grieppandemie van 1918. Volgens schattingen houden er zich nog zo’n 1,7 miljoen ‘onontdekte’ virussen op in zoogdieren en vogels, waarvan er ongeveer 850.000 mogelijk mensen kunnen besmetten.
Doemscenario voorkomen
De experts benadrukken dat menselijke activiteiten aan de basis liggen van alle pandemieën. Niet-duurzame consumptie heeft namelijk geleid tot landbouwuitbreiding en -intensivering, meer handel in wilde dieren en nauwer contact tussen mensen, vee en wilde dieren. Ook reizen we veel en bestaan er grote handelsnetwerken, zodat ziekteverwekkers gemakkelijk de hele wereld kunnen besmetten.
Lees hier het volledige artikel.