Stijgt het kwik, dan worden we ineens loom. Na een dag in de zon, ben je vaak rozig. Hoe komt dat? En is het gevaarlijk voor je gezondheid? NU.nl vraagt het aan fysioloog Maria Hopman.
Waarom voelen we ons na een warme dag loom en rozig?
“Je lichaam is een soort fabriek waarin allerlei processen plaatsvinden. Die processen werken het beste bij een lichaamstemperatuur van 37 graden. Je interne thermostaat, die zich in de hersenen bevindt, doet er alles aan om de temperatuur op dit niveau te houden. Moet het lichaam worden gekoeld, dan gaat de interne thermostaat maatregelen nemen. Dat kost energie en maakt moe.”
Hoe probeert je lichaam de temperatuur op 37 graden te houden?
“Je hersenen zorgen er allereerst voor dat er meer bloed naar de huid gaat, zodat de warmte kan worden afgestaan aan de lucht die langskomt. Daardoor krijgen mensen een rood hoofd bij warmte. Daarnaast worden de zweetklieren aangezet, zodat je vocht gaat produceren en dit kunt verdampen. Verdampt het, dan wordt er warmte mee weggevoerd. Druppelt de transpiratie van je lijf, dan koelt je lichaam daar niet van af.”
Kan de een beter tegen warmte dan de ander?
“Ja, hoewel dat vooral betekent dat de processen bij de een beter werken dan bij de ander. De mensen die beter tegen warmte kunnen, gaan bijvoorbeeld al bij een lagere temperatuur zweten. Mannen kunnen vaak beter tegen warmte dan vrouwen, omdat ze beter en meer transpireren. Ouderen kunnen juist minder goed tegen zomerse temperaturen; bij hen werkt de vaatverwijding minder en neemt de dorstprikkel af.”
Lees hier het volledige artikel.