Hoe verzorg je een litteken?

Wat zijn littekens? Onze huid bestaat uit laagjes. Door een wondje beschadigen deze huidlagen. Een wond geneest, maar het wordt nooit meer zoals het was. Die beschadiging noemen we een litteken. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een scheur in je broek. Als je die dichtnaait, blijf je zien dat het kapot is geweest.

Je lichaam herstelt de beschadigde huid, maar omdat littekenweefsel minder goed doorbloed is, is hij ook vaak lichter van kleur en valt hij ook meer op. Ook is de huid vaak minder elastisch.

Een litteken is bij iedereen anders, in de eerste plaats hangt het af van de plaats waar het litteken zit en van wie het heeft. Zo hebben kinderen en jongeren vaak minder mooie littekens dan oudere mensen.

Verschillende soorten

  • Rijp litteken is een lichtgekleurd en vlak. Het litteken zal niet meer veranderen of vervagen.
  • Onrijp litteken. Een rood, soms jeukend of pijnlijk en is licht verheven. Deze littekens zijn niet uitgerijpt en kunnen nog vervlakken en minder zichtbaar worden.
  • Hypertrofisch litteken is gewoonlijk rood, dik en gezwollen en kan pijnlijk zijn of jeuken. Een hypertrofisch litteken ontstaat gewoonlijk binnen enkele weken na de verwonding en kan snel in grootte toenemen. Het litteken kan op natuurlijke wijze steeds minder zichtbaar worden, hoewel dit proces zo’n twee jaar kan duren.

Lees hier het volledige artikel.